Бърнаут: 6 начина да се предпазим от него в ежедневните си роли

Ти можеш да промениш ежедневието си, прилагайки тези стратегии

Психолозите все по-често говорят за бърнаут, като обичайно го свързват с професионалните ангажименти. Пандемията остави много жени в хоум офис, а от скоро децата ни пак са в дистанционно обучение. Налага се да се въоръжим със здрави нерви и търпение, за да не бърнаут-нем. Като майка на 2 деца, работеща в корпорация и развиваща свой бранд, ежедневно съм изключително ангажирана. В стремежа си да бъда добра и да дам най-доброто от себе си във всяка роля съм предразположена към прегаряне или така популярния бърнаут. Разработих и прилагам за себе си 6 стратегии, чрез които избягвам това неприятно състояние „бърнаут“ (burnout).

1. Разбери какво наистина е важно за теб

Знам, че този въпрос звучи елементарно, но от моя опит и практиката ми с много други жени в България и чужбина, се оказва, че не е съвсем така. Много често определяме за важни неща тези, които са на повърхността, но истинските ни ценности, тези които ни движат, са под нея. Стигайки до тези базови ценности, имаме своя компас в какво да инвестираме времето и енергията си.

Управление на енергията в сърцетоНапример на мен ми е важно да бъда добър родител, но какво лежи под това? Когато съм добър родител, аз съм уравновесена, балансирана и намирам време за пълноценно общуване и игра с децата си. Когато го правя, аз споделям с тях, уча ги и се уча от тях. В този процес на общуване и споделяне, аз получавам  любовта, пълнотата и увереността, че правя нещо наистина смислено и значимо.

МАЙКАТА Личностно и професионално развитие - възможно ли е с деца без бърнаут

От този пример излиза, че на повърхността важното за мен е да бъда добър родител. Но задълбавайки излиза, че това ми е важно, защото в основата му лежат моите ценности, а именно: любов и смисъл.

Знаейки моите базови ценностти, аз проверявам дали те присъстват във всяка моя роля и задача и ако не е така – променям нещо – начинът, по който изразявам ценностите си през ролите и задачите, които имам.

Управление на енергията в сърцето Затова и програмата „Аз съм – правя – имам“ стартира с работа по откриване на базови ценности и визия за истинската същност на всяка жена, в аспекта на желана позитивна промяна. Имайки тази основа, всяка дама ще взима ежедневно осъзнати решения и избори, които да й носят вътрешен баланс, удовлетворение и щастие.

2. Приоритизирай задачите си според това,
което ти е истински важно

Знаейки кое наистина ми е важно и кое не, аз се научих в плана си за седмицата да започвам със задачите, които ми носят смисъл, любов, научаване на нови неща (все мои ценности).

Знам, знам…ще кажете „Ами то всичко ми е важно!“. Но ви провокирам да проверите дали наистина е така, защото много често в инерцията на деня отделяме време и усилия за неща, които не са от особена важност за нас, а за някой друг. Като така пропускаме да свършим истински важните за нас неща. И се чувстваме виновни.

кафе на розов фон за дневник отвър бърнаут-а

За да планирате на база важните за вас неща и да не изпускате някоя своя роля в плана, изготвих Дневник за приоритизиране и планиране, който да насочва и да помага в този процес.

3. Прави разлика между това, което е под твой контрол и
това, което е извън твоя контрол

Много често хабим напразно усилия, време и нерви за неща, които не зависят от нас. Ако бъдем съзнателни за това какво можем да променим, на какво да повлияем и какво да приемем, то бихме запазили вътрешния си мир, който е важен за нашата ефективност в задачите, които имаме.

Ако се случи нещо или планирате да направите нещо, задайте си въпроса „Това под мой контрол лие? Мога ли и как да му влияя? Или как да го използвам, когато не е в моя кръг на контрол и влияние?“

4. Имай намерения, а не очаквания

В днешно време имаме твърде много и високи очаквания към себе си, околните и ситуациите. Това ни прави осъждащи, неудовлетворени и стресирани. Влизайте в срещи и разговори с намерение да постигнете добри резултати или добра комуникация, но не забравяйте, че в този процес не сте сами и не всички имат същата нужда като вашата. Имайте намерения какво да направите в деня, седмицата или конкретна задача, но останете гъвкави, че нещата могат да се подредят и случат и по различен начин.

5. Благодари на себе си

Управление на енергията в сърцетоБлагодари на себе си за 3 неща, които си направила през деня. Препоръчвам да си водиш дневник за благодарност и напредък. По този начин ще постигнеш повече удовлетворение, увереност и отчитане на напредъка, който постигаш.

6. Отделяй време за себе си

на залез дама след бърнаут скача

Осигури си поне 2 пъти в седмица по 1 час за себе си и любимите си занимания (хобита), които те зареждат. Като не пропускай среща или разговор с приятелка, която те вдъхновява и с която споделяте сходни ценности.
Аз например обичам да чета книги, да правя йога или да се срещам с вдъхновяващи ме хора.

В уебинара, който ще проведа на 6-ти ноември, ще приложим някои от стратегиите. Приготвила съм практики за провокиране и осъзнаване на модела на живеене, който ни води към бърнаут и как може да излезем от него. Вярвам, че много дами ще излязат с вдъхновение и стъпки към желана промяна.

В рамките на два месеца задълбочено ще работя с дами, които ще изберат цялостната програма „Аз съм-правя-имам Управление на енергията в сърцето, датата на която ще обява по време на уебинара и може да се вземе на специална цена. Една от важните ми ценности е персоналното отношение и максимално ще приложа в пространството на „Дамата с шестте шапки“

👒Бъди, твори, живей,
Подкрепям те,
Деси🥀

За въпроси: 089 724 9256

Споделяне