Аз съм- правя- имам

Днес, при цялата динамика и предизвикателства стоящи пред нас, е трудно една жена, с много роли и отговорности – както в семейството, така и в обществото –  да прояви истинската си същност.

Ролите ни помагат да се харесваме в очите на другите – да бъдем добри майки, съпруги, дъщери; да получим  мечтаната работа; да се справим с предизвикателствата на живота като цяло.

Но понякога е добре да се замислим, дали това, което искаме не е проекция от чужди представи? Дали тези роли, които избираме, удовлетворяват нас и ни доближават до нашето лично щастие?

Дали не са просто една фасада – повече лайкове в социалните мрежи, повече признание и аплодисменти от семейството, приятелите, обществото?

Дали опитвайки се да бъдем някой, който се налага да бъдем не губим себе си?

Предизвиквам ви да бъдете откровени със себе си, докато четете тези редове. Защото само, когато сме откровени можем да направим стъпка напред.

Задавали ли сте си въпроса доколко сте удовлетворени от това, което сте?

Ако не сте, то сега ви каня да отговорите на въпроса: „До колко съм удовлетворена от всяка моя роля?“

Напишете всичките си роли на един лист и срещу всяка една сложете оценка на удовлетвореността си на този етап от вашия живот. Нека оценките бъдат от 1 до 10, като 1 отговаря за „Изобщо не съм удовлетворена“ , а  10 за: „Напълно удовлетворена съм“.

Какво ви прави впечатление?

А сега минете през всяка една роля и помислите за едно нещо, което ви е помогнало да имате тази удовлетвореност и кое е друго едно нещо, което ви държи на едно място и не ви позволява да сте по-доволни и спокойни.

Мога ли да предположа, че повечето неща, свързани с удовлетвореността ви са пряко свързани с постижения или неуспехи? Че повечето неща започват с „Там съм, защото правя това и онова…“ или „Там съм, защото не правя това или онова…“. Така ли е?

Много от нас смятат, че когато имат или постигнат нещо конкретно, напр. работата, за която мечтаят; пари; достатъчно време – могат да си позволят да правят нещата, които да ги накарат да бъдат щастливи, спокойни, удовлетворени…

Моделът на мислене Имам – Правя – Съм се базира на манталитета на оскъдицата. Когато сме в манталитета на оскъдицата ние сме затворници на нашите ограничаващи мисли и вярвания. А когато все си мислим, че не сме достатъчно добри, или нямаме това, от което се нуждаем – не заслужаваме това, което искаме да бъдем.

Въпреки, че повечето хора живеем в модела на Имам – Правя – Съм, той  е много погрешен и води до живот изпълнен с разочарование, неудовлетворение и осъждане. Живот, който не е тук и сега, а е някога, когато…

Ако искате да живеете живота си пълноценно,  бидейки тук и сега (единственото сигурно нещо) и извличайки максимална наслада и полза, ви каня да приемете обратния модел на Съм – Правя – Имам. Този модел се базира на манталитета на изобилието- мислене във възможности, решения и перспективи. С него изхождайки от това, което искам да съм, аз правя нещата, които са в синхрон с това мое аз и като последствие имам резултатите, към които се стремя.

Следвайки този модел ще постигнете синхрон и баланс между всички свои роли и отговорности, произлизащи от тях, тъй като те ще идват от вашата визия за това, което искате в живота си, а не като резултат на очаквания и подражание.

За да започнете с изграждането на визия за своето Аз, което да е в хармония и баланс с вашите роли, ще ви помогне записът от уебинара „Аз и Моите Шапки„.

За да бъде по-ясно ще дам личен пример: аз искам да бъда щастлива, балансирана, уверена жена, която е отдадена на семейството си и се развива в професионален план. Това са и нещата, към които се ангажирам трайно. Изграждайки тази моя визия, аз ясно мога да определя моите цели, които да са според моите критерии и синхронизирани с моите ценности. Например да разпределям качествено времето си между работа, почивка, време за семейството, време за четене, йога и разходки. След като визуализирам моето Аз, започвам да мисля и действам от тази перспектива. По този начин ангажираността и мотивацията ми, да постигна главната си цел, нарастват. А по пътя на нейното реализиране виждам ресурсите и възможностите за нейното осъществяване. В моя случай- добро планиране и приоритизиране. Като необходим ресурс съм идентифицирала подкрепа (от близки и специалисти- коуч, ментор и др.) и делегиране (домашната работа, развиването на бранд стратегия). По този начин ще имам време за повече почивка, хобита и моменти със семейството. И подходът ми за намиране на тези ресурси е базиран на манталитета на изобилието: „Има възможности и ресурси и аз трябва да открия подходящите за мен„.

Разбира се, за да постигнем нещо ново, е необходимо да пуснем нещо старо. При мен това са „Мога и ще се справя с всичко сама“ и „Домът ми трябва винаги да е чист и подреден, както аз го правя най-добре“.

По този начин някои мои роли като домакиня и част от професионалните ми – тази на предприемач, ще бъдат улеснени и ще дадат повече време за други мои роли- като майка и съпруга. Което на мен ми носи удовлетвореност, спокойствие, щастие и увереност. Носи ми баланса между ролите.

Възможно е да не разберете напълно моя пример, тъй като това е моята рецепта за баланс на този етап от живота ми и той е резултат от моята визия и важните за мен неща. 

Важен е принципа, който следвам: ясна визия – цел- резултати.

Вярвам, че всяка от вас ще открие своята рецепта и ще изгради ясна визия за себе си- Аз съм, ще начертае действията, която да я подкрепят- Аз правя, за да постигне резултатите, към които се стреми- Аз имам.

А за да бъдете уверена и подкрепена по своя път на изграждане на ясна визия за себе си, да се ангажирате трайно към постигането й и да постигнете желаните резултати, аз създадох програмата „Дамата с Шестте Шапки“. Тя се базира на иновативен и холистичен подход за лидери, който е успешно прилаган, както в България, така и в чужбина. По време на осемте й модула всяка участничка ще има изживяване, което да й помогне и ще я навигира да изясни истински важните за нея неща чрез които да изгради ясна визия за себе си. През групов коучинг подход, тя ще начертаете план за постигането на своята визия, както и ще изгради лична мотивация и ангажираност към предприемането на промяната. Нещо повече- по време на програмата чрез практични упражнения и успешни практики, ще развие 7 умения, които освен че ще я направят успешна във всяка своя роля в личен и професионален аспект, но и ще й помогнат и да постигне желаните резултати, свързани с визията й. Това ще стане възможно чрез подобряване на комуникация с близки и колеги (през ефективно слушане и изразяване на ценностите и позицията си), ефективно разпределение на времето и енергията и още много други неща, за които може да разберете от тук. За по-голям личен резултат всяка дама ще се възползва и от възможността да има две индивидуални коучинг сесии (всяка от по 1 час) в рамките на програмата.

А сега оставям да поемете този път сами още сега като си отговорите на следните въпроси:

–  Коя искам да бъда?

–  Кои са действията, които ще ме подкрепят да бъда това, което искам?

–  Какво ще имам, когато ги изпълня? Как то ще се отрази на моя живот?

–  Какво ще получа и от какво ще се откажа?

Възможностите са необятни! Бъдете смели и не спирайте да мечтаете и да сбъдвате мечтите си! Защото човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му, казват! 

Не пропускате най- актуалните и интересни теми за себепознание, развитие и баланс между ролите и се абонирайте за Блога на Дамата с Шестте Шапки тук:

Споделяне