Моделът: Аз съм-правя-имам

Проявяваме ли истинската си същност в предизвикателствата и жонглирането с ролите ни?
Въпрос, който от известно време се изпречва пред мен, докато съм дъщеря, майка, съпруга, домакиня, професионалист.

Предизвиквам ви да бъдете откровени със себе си, докато четете следващите редове.

Ролите ни помагат да се харесваме в очите на другите – да бъдем добри майки, съпруги, дъщери; да получим  мечтаната работа; да се справим с предизвикателствата на живота като цяло.

Но понякога е добре да се замислим, дали това, което искаме, не е проекция от чужди представи? Дали тези роли, които избираме, удовлетворяват нас и ни доближават до нашето лично щастие?

Дали не са просто една фасада за повече лайкове в социалните мрежи, повече признание и аплодисменти от семейството, приятелите, обществото?

Задавали ли сте си въпроса доколко сте удовлетворени от това, което сте? Зададох ви много въпроси, ето един последен: До колко съм удовлетворена от всяка моя роля?“

Момиче в сиво с баланчета за мисли над главата
Напишете всичките си роли на един лист и срещу всяка една сложете оценка на удовлетвореността си на този етап от вашия живот. 

Нека оценките бъдат от 1 до 10, като 1 отговаря за 
"Изобщо не съм удовлетворена", 
а  10 за: 
"Напълно удовлетворена съм".

Какво ви прави впечатление?

Замислете се какво ви е помогнало/ попречило, за да сте там, където сте? Вероятно повечето отговори започват така: „Там съм, защото ПРАВЯ/ ИМАМ това и онова“ или „Там съм защото НЕ ПРАВЯ/ ИМАМ това или онова“. Например, в професионалната си роля аз съм удовлетворена, защото съм учила усърдно и се реализирам и развивам в компанията, в която работя. Имам достатъчно пари, но нямам достатъчно време и не мога да правя нещата, които ме зареждат: повече време с децата и семейството, повече време за моите „женски неща“.

Друг възможен отговор, с който съм се сблъсквала и който самата аз изпитвам: още не съм достатъчно подготвена/ оценена, НО като приключа и този проект и се докажа, ще имам увереността, че съм подходяща за по-висока позиция. Така ще имам повече време и възможности за пътуване със семейството и ще съм щастлива и удовлетворена.

Познато ли ви звучи? Това е така наречената „движеща се цел„, която се поменя и ние все не сме удовлетворени, защото имаме да правим и постигаме още и още неща.

Моделът „Аз правя-имам-съм“

Моделът на мислене до тук се нарича „Правя-имамсъм“. Изхождаме от вярването, че за да бъдем щастливи, балансирани и спокойни трябва да сме направили куп неща, с които да постигнем/спечелим необходимото (време/средства/заслуга), за да си позволим да бъдем спокойни, щастливи, удовлетворени. Базира се на манталитета на оскъдицата.

Съмняваме се, че сме достатъчно добри или нямаме това, от което се нуждаем, следователно не заслужаваме това, което искаме да бъдем. Ставаме затворници на нашите ограничаващи мисли и вярвания. А последиците са разочарование, неудовлетворение, празнота, често осъждане към нас самите, другите и обстоятелствата.

Моделът „Аз съм-правя-имам“

Моделът, върху който стъпва „Дамата с Шестте Шапки“ е обърнат: Аз съм-правя-имам. В основата е манталитетът на изобилието – мислене във възможности, решения и перспективи. Започва се от това, което искам да съм, следват нещата, които правя и са в синхрон с моята личност и като последствие имам резултатите, към които се стремя.

Моделът жена сред есенна среда

Например: аз искам да бъда щастлива, балансирана, уверена жена, която е отдадена на семейството си и се развива в професионален план. Ясна визия, от която следват целите, синхронизирани с ценностите. Искам да разпределям качествено времето между работа, почивка, време за йога, разходки и семейство.

Визуализирам новото Аз и мисля от тази перспектива. Подчинявам действията си: добро планиране и приоритизиране. Необходимият ресурс е подкрепа (от близките, от коуч, от приятел) и делегиране на отговорности (например в домашната работа – признавам, че не мога да правя всичко сама). Пускам контрола „Домът ми трябва винаги да е чист и подреден и само аз го правя най-добре“ и някои от своите отговорности, които не са ми важни. Така залагам в програмата си повече време за себе си и семейството си (за сметка на домашни задачи), което пък ми носи щастие и удовлетвореност.

Цели се синхрон и баланс между всички роли и отговорности, произлизащи от тях, с нашите ценности и мечти. Изисква се смелост да излезем от архетипите, с които сме възпитани (ние сме отговорни да чистим, готвим, перем) и да не се страхуваме от мнението на околните („тя не е добра домакиня“). А да сме наясно ние какво искаме и съответно да правим осъзнати избори в тази посока.

Вярвам, че този пример ви е познат, тъй като много жени са осъзнати и направили избора си да ползват жена, която да чисти домът им, но какво ще кажете за стереотипите, които започват с „Трябва да…. “ Изречението довършете сами.

Аз ще ви дам моите примери: Трябва да бъда перфектна майка с безупречен външен вид; да бъда ролеви модел в работата си като давам всичко от себе си и приключвам всеки проект успешно, независимо какво ми коства; да готвя и осигурявам здравословно меню на семейството си… и още и още.

Трябва ли или искаме? И какво ако?

Бутикова програма „Дамата с Шестте Шапки“

Бутиковата програма „Дамата с Шестте Шапки“ е структурирана върху модела „Аз Съм – Правя – Имам“. По време на модулите всяка дама си изяснява и изгражда важните за нея неща. Серията практики и упражнения са насочени към създаване на умения за удовлетворение във всяка своя роля в личен и професионален аспект. Работим върху изработване на визия „Аз съм“ за всяка дама, както и за конкретен план за реализирането. В процеса на работа ще изчистваме и трансформираме неработещи модели, които да подкрепят промяната като:

  • освобождаване от ограничващи мисли и вярвания
  • разбиране и трансформиране на „вредните“ емоции
  • изграждане на вътрешен баланс и увереност
  • подобряване на комуникация с близки и колеги (през ефективно слушане и изразяване на ценностите и позицията си)
  • ефективно разпределение на времето и енергията

Какво още се постига и ще получите от Програмата, вижте тук.

А сега ви оставям да поемете този път сами като си отговорите на още няколко въпроси:

Управление на енергията в сърцетоКоя искам да бъда?

Управление на енергията в сърцето Какво правя, как се чувствам, как другите ме виждат, когато Съм това, което искам?

Управление на енергията в сърцето Какво ще получа и от какво ще се откажа?

Управление на енергията в сърцето Как това ще се отрази на моя живот, на семейството и взаимоотношенията ми?

Управление на енергията в сърцето Какво ще стане възможно в моя живот?

Управление на енергията в сърцето Каква следа ще оставя след себе си?

👒Бъди, твори, живей!
Подкрепям те,
Деси🥀

Абонирайте се за актуални и интересни теми по отношение на себепознание, развитие и баланс между ролите Блога на Дамата с Шестте Шапки тук:

Споделяне