Обичай се

Развивай любовта към себе си за балансиран и удовлетворяващ живот

В месеца на любовта отварям темата за любовта към себе си. При срещата и работата ми с жени през изминалата година, забелязах тенденция при повечето от тях, за пренебрегване на себе си. За поставяне на собствените си нужди, желания и мечти след тези на другите. Това неминуемо води до живот, който ни носи неудовлетворение, в който влизаме в ролята на жертви и очакваме някой да ни помогне или пък да дойдат по-добри времена, когато ще обърем внимание на себе си.

Любовта към себе си при жените

Моите наблюдения от работата ми, както с българки, така и с жени от чужбина, са че повечето от тях (при това успешни и уверени в себе си и силните си страни) не знаят как да поставят себе си на първо място, за да се погрижат за себе си, което респективно означава да обичат себе си.

Затова моето желание е да отворя темата този месец като ще я продължа и в месец март, за да ви провокирам и помагам да направите анализ на моментното ви отношение към себе си през призмата на любовта и да намерите най-добрия подход за изграждане на любов и грижа към себе си.

Много от жените днес смятат, че грижа за себе си значи да отидат на фризьор, маникюр или масаж. Не отричам, че тези дейности са свързани с грижа за нас, но далеч не изчерпват темата.

Преди да се погрижим за себе си е неоходимо да се опознаем, приемем и обичаме такива, каквито сме. А именно – да погледнем навътре под повърхността на нашите роли и маски. Да разберем как се чувстваме, какво е вътрешното ни състояние, енергия и нужди. Да обърнем внимание на собствените си желания и мечти. И регулярно да правим стъпки в посока тяхното удовлетворяване.

Често се опитваме да правим тези неща, но не за себе си, а за нашите близки. Склонни сме да влизаме в ролята на закрилници и майки към хората около нас, опитвайки се да им бъдем полезни. В този си стремеж пропускаме да направим нещо полезно първо за нас самите. Пропускаме и да отбележим, че помагаме на другите по начин, който ние тълкуваме за подходящ. Така често не осъзнаваме колко вредим на себе си и на взаимоотношенията си със същите тези хора.

Възможно ли е да обчаме истински близките и любимите си хора, ако не знаем какво е да обичаме себе си? Не случайно инструкциите, когато летим на самолет, са да сложим първо нашите маски и след това тези на нашите деца.

Егоисти ли сме, когато развиваме любов към себе си

Мислим си, че когато поставим себе си на първо място, бихме били егоисти в очите на другите. Но какво всъщност е егоизъм и разбираме ли правилно неговото значение?

Лиз Бурбо в книгата си „Любов, любов, любов. Силата на приемането“ определя егоизмът така:

Да сме егоисти означава да искаме другият да се погрижи за нашите нужди преди своите собствени; означава да вземем за себе си за сметка на другия; да мислим, че другите са отговорни за нашето щастие. Това е обратното на истинската любов. Да бъдем егоисти означава да вземем от другия за наше собствено удоволствие.

За мен това определение беше отваряне на очите. Осмисляйки го осъзнах, че всъщност аз съм егоистът, който очаква другите да се погрижат за моите нужди, след като сама не се грижа за тях. Докато се опитвах да се грижа за чуждите нужди, аз очаквах същото от тях – те да се погрижат за това, от което имам нужда аз. Те да разберат чувствата и емоциите ми, докато самата аз не се опитвах да ги опозная.

От тогава разбрах, че няма нищо по-здравословно и благоприятно от това сама да се грижа за себе си – да се приемам и обичам във всеки един момент, такава каквато съм – грешаща, избухваща, изнервена.

И само тогава мога истински да се погрижа за моите деца. Разбирайки и уважавайки ги, вместо натрапвайки моите „правилни“ и „необходими“ грижи.

Какво е любов към себе си

Любовта към себе си е дар. Тя е процес, който изисква притихване, вслушване във вътрешния ни глас и интуицията ни. Процес, в който се учим и израстваме. Тя е пример, който може да дадем на децата си, за да израстнат и живеят щастлив и осъзнат живот.

Любовта към себе си е различна за всеки от нас, но често отговаря на следните критерии:

признателност към себе си, която израства от действия, които подкрепят нашето физическо, психологическо и духовно израстване

– високо уважение към собственото си благополучие и щастие

грижа за собствените си нужди без да жертваш благополучието си, за да угодиш на другите

– означава да не се задоволяваш с по-малко, отколкото заслужаваш

Обичаш ли се?

По скалата от 1 до 10 на колко отговаряш по всеки един от изброените критерии?

Ако 1 е „много съм далеч от това“, а 10 – „напълно отговарям на критериите“.

Достатъчна ли ти е тази обич?

Или искаш да направиш поне една стъпка в посока на безусловната любов? Там, където:

 • сме истински себе си и живеем в синхрин със собствените си ценности, нужди и силни страни
 • намеренията ни заместват очакванията, което ни носи освобождаване от „Какво ще си помислят другите“
 • проявяваме пълния си потенциал и получаваме удовлетворение, наслада и лекота
 • обичаме безусловно своите близки, с което им даваме сводоба и те да проявят истинското си Аз и пълния си потенциал.

Ако не си удовлетворена от отговора, то започни да развиваш любовта към себе си още сега.

Как да развиеш любовта към себе си

За да развиеш любовта към себе си, препоръчвам да започнеш със следните неща:

 • отделяй всеки ден време за себе си – да разбереш как се чувстваш – физически, психически, емоционално
 • говори на себе си с любов и състрадание така, както говориш на любимите си хора
 • говори за себе си с уважение
 • погрижи се за себе си – разбери от какво имаш нужда (почивка, време за себе си, преживяване, спорт, среща с приятелки), постави го в приоритетите си и си го набави
 • остави настрана очакванията, които имаш към себе си и ги замени с намерения
 • радвай се на малките неща, които се случват
 • замени сомоосъждането със състрадание и приемане на себе си
 • прости си за всичко, което те кара да се чувстваш виновна
 • повярвай в себе си – ти си най-доброто, на което си способна в този момент
 • бъди вярна на себе си и ценностите си – не изневерявай на себе си, за да угодиш на другите
 • бъди добра и мила към себе си
 • благодари си за поне 3 неща вечер преди да заспиш
 • поставяй граници
 • освободи се от токсични хора – приятели, роднини, колеги
 • проверявай и зареждай редовно своята енергийна батерия

Любовта към себе си означава да се приемаш безусловно – такъв, какъвто си в този момент. Това означава да приемаш емоциите си такива, каквито са и да поставяш физическото, емоционалното и психическото си благополучие на първо място.

Знам, че развиването на любов към себе си не става от днес за утре. Но знам, че когато човек истински намери смисъл в нея и пожелае да се промени, ще намери необходимите ресурси – вътрешни и външни, за да го направи.

А аз съм до всяка дама, която иска да поеме по пътя на своето себепознание и развитие в посока осъзнат и изпълнен със смисъл, баланс и удовлетворение, живот!

Обичай се!

👒Бъди, твори, живей!

Подкрепям те,

Деси🥀

Споделяне