Отговори на сърцето си

Имало едно време една жена. Има я и сега. Наричат я Дамата с шестте шапки.

Всяка шапка отговаряла на една от шестте й роли, с които тя се идентифицира, а именно: Жена, Съпруга, Майка, Дъщеря, Домакиня и Професионалист. Носенето на всички тези шапки й коствало много усилия, старание, пренебрегване на собствените й потребности и нужди, както и много лични ресурси – сили, енергия, търпение.

Тя всячески се стремяла и давала всичко от себе си, за да бъде много добра във всяка своя роля. Но уви, много често една роля била за сметка на друга и това пораждало в нея чувство за вина, тъга, гняв и неудовлетвореност.

В един превратен миг, когато Дамата нямала сили за нищо, тя останала сама със себе си вкъщи. Спряла да се съпротивлява и оправдава на всичките емоции, които я връхлетели в този момент като вина, тъга, ярост и отчаяние.

Оставила ги сами да утихнат и след време настъпила тишина. В нея всичко замлъкнало – дори и собственият й дъх. Единственото, което тя чувала, бил ритъмът на нейното сърце.

То така туптяло, че сякаш й говорело:

– Коя си ти сега, кажи?

– Аз съм… аз – отговорила Дамата на своето сърце.

– Не те познавам такава!

– Нима? – възкликнала тя.

– Виж, ще те попитам три неща – казало сърцето- може и да не ми отговаряш веднага, но е важно да отговориш на себе си!

Въпросите са:

1. Коя си ти?

2. Кое е най-важното за теб самата?

3. Коя искаш да бъдеш?

От този ден нататък Дамата се опитвала да отговори на сърцето си. И колкото по-често се свързвала с него и му отговаряла, толкова по-леко се чувствала.

Започнала да вижда връзката между важните за нея неща и изборите, които прави в ежедневието си.

Започнала да живее в хармония и баланс със себе си и своите близки, да усеща приноса и удовлетвореността да бъде себе си.

Така шапките започнали да падат една по една, докато останала най-ценната – да бъде самата себе си.

А споменът за шапките й напомнял колко е важен изборът, когато той е направен осъзнато и през нейните ценности. Така тя се долижавала до това, което иска да бъде и да постигне.

Вслушвайте се и отговаряйте по-често на сърцето си! Така ще бъдете най-верни на себе си.

Бутиковата Програма „Аз Съм, Правя, Имам“ ще ви помогне да разберете и отговорите на сърцето си.

Не пропускате най- актуалните и интересни теми за себепознание, развитие и баланс между ролите и се абонирайте за Блога на Дамата с Шестте Шапки тук:

Споделяне