Равносметка и ползите от нея за мен

Какво е равносметка

Равносметка е процес на осъзнаване– къде, какво и как сме преминали през годината. Какво сме спечелили и какво – загубили. Как то се е отразило на нас и взаимоотношенията с нашите близки, приятели и колеги.

Извличайки постижения и уроци от преживяното ние постигаме удовлетворение и признание към себе си, което ни помога да бъдем по-позитивни и вдъхновени от настъпването на 2022.

Равносметката също така ни помога да бъдем смели в мечтите си, да продължим и надградим постигнатото. Тя ни дава възможност да пуснем излишното, за да отворим пространство и време за нови неща в живота си.

На сесията с първата група приятелки от „Споделено с приятелки“ това, до което стигнаха повечето дами, е че тези моменти на размисъл ни помагат да видим в какво сме добри, къде сме сгрешили и как можем да продължим, така че да има повече удовлетворение, повече радост и повече спокойствие в дните ни.

Някои от осъзнаванията, по време на равносметката, която направиха дамите за изминалата година е, че понякога постиженията, към които се стремим ни струват твърде скъпо и когато ги постигнем, ние не изпитваме удовлетворение, а по-скоро тъга по пропуснатото.

Други равносметки показаха, че високите изисквания, които си поставяме към себе си и нашите близки ни карат да живеем в постоянно разочарование и неудовлетворение.

А опита ни да контролираме останалите и обстоятелствата, ни правят това, което не сме и не искаме да бъдем.

Осъзнаването е възможност да излезем от инерцията на ежедневието и ни помага да преосмислим и избегнем прегарянето по пътя на осъществяването на високите очаквания, които си поставяме.

Защо е важна в този период на годината

Края на годината е подходяща за равносметка като се обрърнем назад и вземем уроците и наученото от преживяването и имайки избора да оставим разочарованията и нереалистичните очаквания в старата година, да започнем 2022 година на чисто и с фокус към нас самите:

 • кои искаме да бъдем,
 • какво искаме да правим и
 • имаме през новата година?

А поставяйки своите намерения за 2022 на визуално табло, което да виждаме през цялата година- ще ни напомня за това към което се стремим и което наистина заслужаваме. За това защо трябва да записвате целите си, ако наистина искате да ги постигнете, обяснява невронауката в статия на Forbes.

Моята равносметка

Преди няколко седмици имах силна нужда да направя своята равносметка за изминалата година. Тъй като тя беше много интензивна, пъстра и вълнуваща, тази нужда се появи спонтанно и в резултат от натрупаната умора и напрежение. Тази година аз напълно излязох от зоната си на комфорт и мястото, където пребивавах – като професионалист, като майка, като съпруга и жена.

Тази година реших да тръгна по пътя на мечтите си. Бях смела и уверена, че искам промяна и аз съм тази, която ще я предприеме, знаейки че промяната е трудна и изисква постоянство.

В началото на годината стартирах проекта с Дамата с Шестте Шапки. Като една амбициозна жена, се стремях да дам максималното, на което съм способна. Така развих много умения и качества в себе си, но и се лиших от личното си време, от почивката и насладата от момента. През цялото време, дори и по време на лятната ваканция, бях в процес на генериране и реализиране на идеи.

В края на годината започнах да изпитвам неудовлетворение, че не съм направила нещата по най-добрият начин, че е могло повече и така нататък. Това започна да ми тежи много. Един ден, в който изпитах цялата умора и стрес, през които преминах през годината, се хванах, че вместо да си благодаря и да се погрижа за себе си, аз се осъждах.

Тогава ми светна една червена лампичка и се запитах:

 • какво постигнах
 • какво пропуснах
 • през какво преминах тази година?

И когато се върнах назад и видях колко много неща развих, научих, опитах – осъзнах колко повече и по-качествени са те, отколкото само преди една година съм си представяла.

Само за една година:

 • преминах през редица маркетингови обучения в SoftUni Digital;
 • запознах се и станах част от света на жените педприемачи като някои от тях ми станаха клиенти. Обратната връзка от коучинг взаимоотношенията ни е повече от мечтана за мен.
 • разработих 2 програми за себепознание и себеразвитие, които помагат на жените да намират баланса и удовлетворението в живота си
 • сътворих различна Коледна кампания, която предлага различни преживявания и подаръци, както за всяка дама, така и за нейните приятелки
Равносметка за изминалата година. Как тя се отрази на мен и моето семейство.
 • бях свидетел и се зареждах и вдъхновявах от невероятния растеж на двете ми деца – синът ми първокласник и дъщеря ми, която от бебе се превърна в прекрасно любвеобилно и любознателно дете
 • видях колко много мога да разчитам на съпруга си и колко голяма опора е той за мен. До преди това аз сякаш в стремежа си да бъда навсякъде и във всичко, не му давах тази възможност. Мислех си, че без мен –  реда, уюта, чистотата, възпитанието- няма да бъдат възможни.
 • завърнах се от майчинство в Луфтханза и поех нови проекти

Как равносметката ми помогна

Този момент на осъзнаване беше много силен за мен. Равносметка, която ми даде спокойствие, че всичко е наред, почувствах любов и признателност към себе си за смелостта, отговорността и последователността, която съм проявила, изпитах любов и признателност към хората около мен.

Напомни ми да обичам и приемам себе си. Това осъзнаване беше дар за мен, тъй като ако не си го бях подарила – най-вероятно щях да прегоря.

Имайки със себе си тази равносметка, мога с наслада и спокойствие да продължа напред и да изпълня последните за годината ангажименти, които да посрещна и изпълня с вдъхновение и увереност. А след тях ще имам истинска и заслужена почивка. Празници, изпълнени с любов и благодарност към всичко което съм била, правила и имала в изминаващата си вече година.

Направи своята равносметка незабравимо изживяване

Направи своята равносметка, за да извлечеш полезното от нея и да се настроиш позитивно за Новата година.

Предлагам възможност да направиш прегледа на своята година и визията си за 2022 с моята подкрепата (на професионален коуч) в защитена среда за размисъл и творчески процес, с цел увеличаване ефекта и полезността от процеса. По време на равносметката се работи върху ограничаващи мисли и модели, които често ни спират да видим своя принос и напредък през годината, както и да използваме възможностите си и да мечтаем смело.

Моите предложения

 • Бъди част от събитията на живо в компанията на други дами и в уютна и вдъхновяваща атмосфера,:

Утре, 10.12, от 18:00 часа в Бар-Ресторант Винтиж, Кюстендил

Събота, 11.12, от 14:00 часа в МОЛ Благоевград

Събота, 18.12, от 14:00 часа в Арт Къща с Музей Куклите, Софи

 • Избери лично изживяване, като си подариш:

Изборът е твой и аз вярвам, че ще имаш най-добрият подарък за себе си, когато го направиш и преживееш!

Имай вдъхновяващ и удовлетворяващ завършек на своята година!

👒Бъди, твори, живей,

Подкрепям те,

Деси🥀

Споделяне