Силата на малките неща

Всяка година по Коледа си взимам дреново клонче, което слагам във ваза в коридора у дома.

Всяка година след празниците то разцъфтява с жълти нежни цветове, предвещаващи идването на пролетта.

Тази година обаче е по-специална! Тази година дренчето пусна листа- зелени, свежи, устремени.

Чудя се какво ли предвещава това дренче за годината.

Не съм суеверна, но винаги намирам и се радвам на малките неща, които срещам през деня си – като цветята, тревата, дърветата, небето, облаците, птиците, звуците, миризмите, приветливи лица на непознати хора.

Чувствам се жива и благодарна за всичко, което мога да оценя, вместо да приемам за даденост! За нещата, за които имам очи, сърце и душа да усетя и видя!

За мен това дренче е символ на силата, вярата и желанието ни какво искаме да бъдем, да правим и имаме.

Затова смятам, че то предвещава настоящата година да бъде специална за мен и моето прекрасно семейство – разцъфваща, даваща ново начало, нов живот, нова сила!

Вярвам, че тази моя настройка ще ми помага да виждам и отсявам хубавите неща в живота ни и ще ми дава сили и вяра в трудните.

Такава е и моята натура, моя модел на мислене и нагласа – от хубавото се зареждам и вдъхновявам, а от трудностите – уча и се обогатявам.

От малка вярата, че заслужавам и имам щастлив и хубав живот, не ме напуска. И тази вяра е изградила в мен позитивната нагласа към живота, хората и събитията, които ми се случват. Тя ми е дала силата да преодолявам всички препятствия по пътя на сбъдването на моите мечти. Нагласата да се фокусирам върху хубавото и без драма да преминавам през лошото, е моята най-голяма сила.

Може би и затова коучинг подхода, който използвам пасва много на личната ми увереност и визия. А именно, че всяко нещо се преодолява и ние трява да намерим подходящие начин да се справим, опирайки се на силните си страни.

За да успеем е важно да се фокусираме върху решенията как да сбъднем желанията и мечтите си, вместо върху препятствията, които хипотетично ще застанат на пътя ни. Много често тези препятствия са плод на нашите лични страховеи ограничения, и често са нереалистични.

Откакто преживях коучинга и започнах да се обучавам в него, разбрах от къде идва тази моя вътрешна сила и, че да гледам във възможности ситуациите, пред които се изправям, вместо да се фокусирам върху техните негативни страни, е мой избор, който ми дава много спокойствие и баланс в живота.

Коучингът ми помогна да развия и разбера повече за тази перспектива, която всеки човек може да има и която ни прави много по-щастливи и свободни хора. Обратното на тази перспектива е – влизането в ролята на жертви и обвиняваане на външния свят за собственото ни неблагосъстояние, което не ни носи нищо освен неприятни емоции и чувства, влошени взаимоотношения и други.

А всъщност как се чувстваме и какво изпитваме зависи само и единствено от нас и познанието ни за самите нас. Колкото повече познаваме себе си, толкова по-гъвкави ставаме в ситуациите, които са извън наш контрол.

От това върху какво се фокусираме и на какво отдаваме времето и енергията си зависи какъв ще бъде деня, седмицата или годината ни. Това решение го правим ние и е най-добре да го базираме на нашите ценности – истински важните за нас неща. Когато живеем в синхрон със ценностите си, ние живеем в синхрон със себе си. А когато сме вътрешно синхронизирани, то тогава има синхрон и в нашите взаимоотношения със семейството, приятелите, колегите.

Полезно е да забелязваме и отчитаме хубавите неща и в добрите и в трудните периоди. Да благодарим за тях и да благодарим на себе си. Това ни дава смирение, синхронизира ни и ни дава сили и вдъхновение да продължим с още повече сили и смисъл пътя напред в живота.

Ако това, което споделих с вас резонира с вашата нагласа, то ви предизвиквам в началото на тази година да изградите един добър навик, който да ви дава удовлетворение и заряд в края деня.

Това е Дневник на Благодарността, в който всяка вечер преди да заспите, ви кани да си припомните случилото се през деня като се фокусирате върху хубавите неща, за които да благодарите.

Според науката упражненията за благодарност могат да ни помогнат да не приемаме хубавите неща в живота си за даденост, а да увеличим тяхното значение. Когато забавим темпото, за да разгледаме детайлите, ние оценявате малките неща, които имат значение. Този ритуал развива чувството за благодарност, удовлетворение и любов към себе си.

Изтеглете безплатно дневника от тук.

Бъди, твори, живей!

Подкрепям те,

Деси

Споделяне